Zelena arhitektura zajedničke poljoprivredne politike EU

Iskoristite mogućnost besplatnih konzultacija kod Signum savjetovanja te saznajte kako povući bespovratna sredstva iz fonda Zajedničke poljoprivredne politike EU i nacionalnog doprinosa ukupne vrijednosti od gotovo 3,8 milijardi eura u sklopu novog programskog razdoblja od 2023. do 2027. godine. Uslugu ne naplaćujemo sve dok sredstva nisu osigurana

Smjer novog programskog razdoblja definira “zelena arhitektura”, odnosno strateški ciljevi usmjereni na povećanje poljoprivredne produktivnosti i konkurentnosti, jačanje održivosti i otpornosti poljoprivrede na klimatske promjene, obnova ruralnog gospodarstva, unaprijeđenje života u ruralnim područjima i poticanje inovacija u poljoprivredno-prehrambenim industrijama.  Prošireni podciljevi uključuju i zaštitu prava poljoprivrednika na odgovarajuću zaradu te promicanje zapošljavanja u poljoprivredi.

Financiranje

Mjere: I. stupa (izravna plaćanja, sektorske mjere, vinska omotnica, pčelarstvo) i mjere II. stupa ZPPa (mjere ruralnog razvoja).

Izvori:  raspoloživa sredstva su dostupna u okviru poljoprivrednih fondova i većim dijelom dolaze iz Višegodišnjeg financijskog okvira (VFO), a dio iz Instrumenta Europske unije za oporavak (EURI) koji čini odvojeni izvor financiranja.

Poljoprivredni fondovi: Europski fond za jamstva u poljoprivredi (EFJP) – mjere izravnih plaćanja i zajedničke organizacije tržišta i Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj (EPFRR) – mjere ruralnog razvoja.

Raspoloživi iznos: 3,6 milijardi EUR, od kojih se 1,87 milijardi EUR odnosi na izravna plaćanja, 1,67 milijardi EUR za mjere ruralnog razvoja, 52 milijuna EUR za vinarstvo i 9,5 milijuna EUR za pčelarstvo.

Raspodjela proračuna: osigurano je 61% sredstava za pametnu, otpornu i diversificiranu poljoprivredu sa zajamčenom opskrbom hrane; 25% za jačanje okoliša i klimatske politike te doprinos ciljevima EU u područjima okoliša i klime te 12% za jačanje socioekonomske strukture ruralnih područja. Najmanje 35 % bit će namijenjeno svim vrstama intervencija vezanih za dobrobit okoliša, klime i životinja, a posebno za područja s ograničenjima za poljoprivrednu proizvodnju.  Za Eko-sheme namijenjeno je 25% potpore aktivnim poljoprivrednicima koji provode poljoprivredne prakse korisne za klimu, okoliš i dobrobit životinja te borbu protiv antimikrobne rezistencije.

Više novaca za mlade

U sklopu programske politike, osmišljene su posebne intervencije s ciljem zadržavanja mladih u ruralnom području.  Predviđena su sredstva i zasebni natječaji za mlade ekološke proizvođače kojima je za pokretanje gospodarstva osigurano do 114 milijuna eura iz izravnih plaćanja, odnosno 75.000 eura po gospodarstvu.  Dodatni benefiti omogućuju i kupnju poljoprivrednog zemljišta bez ograničenja u kontekstu udjela cijene zemljišta u ukupno prihvatljivim troškovima uz stopu jamstva do maksimalne razine od 80%.

Vaši idući koraci

Kontaktirajte Signum savjetovanje već danas na info@signum-savjetovanje.com    i/ili 091 2849 003 i provest ćemo Vas kroz sistematičan proces prijave Vašeg projekta poput upoznajte s novostima i potrebnom dokumentacijom.

Nazovite odmah za sva pitanja!

Pošaljite upit:


Share This