Poslovanje u dobra korone: kako je rad od kuće postao sve učestaliji

Rad od kuće, ostajanje doma, ne izlaženje vani osim zbog nužne potrebe. Nevjerovatno je koliko brzo smo se svi prilaglodili novonastaloj situaciji. Ista situacija je i ubrojnim drugim zemljama širom svijeta. Svi smo se prilagodili jako brzo, te je rad od kuće postao ‘novo normalno’. Brojne kompanije uvele su rad od kuće kao obvezatan te i dalje, premda je došlo do opuštanja mjera diljem svijeta, i dalje imaju na snazi tzv rad od kuće.

Da li je ‘rad od kuće’ tu da ostane?

Kod određenog broja kompanija, svakako da. Sve veći i veći broj businessa i kompanija prihvatio je organizacijske i radne promjene do kojih nas je dovelo širenje korona virusa, te su uveli ili razmatruju uvođenje rada od kuće. Ugledni the Forbes naglašava kako je ‘koncept rada zauvijek promijenjen’, te navodi kako je, za primjer, u pred korona doba, samo 15% US radne snage radilo od kuće, u usporedbi s 50% tijekom korona krize. CNBC javlja kako brojne kompanije razmišljaju o uvođenju stalnog rada od kuće za svoje zaposlenike. Ipak, još uvijek je puno nejasnoća, nedovoljno napravljenih analiza o produktivnosti i ostalih relevantnih informacija poput utjecaja dugotrajnog rada od kuće na same zaposlenike, tako da ostaje za vidjeti što nam donosi budućnost i mjeseci pred nama.

Kakva je situacija u Hrvatskoj?

Jednako kao i u ostatku svijeta, sve kompanije koje su to mogle su su žurno prilagodile, uvele rad od kuće, videopozive i online konferencije i razgovore putem novih aplikacija kao što je ‘zoom’ ili ‘microsoft teams’,  a sve kako bi povećali učinkovitost i komunikaciju među zaposlenicima. Online razgovori su zamijenili klasične sastanke i razmjenu informacija, te se velika većina komunikacija danas dešava online. Za neke industrije, poput informatičkih, turističkih ili oglašivačkih, rad od kuće nije novitet, međutim za veliki broj kompanija ovo je i dalje nešto novo, nešto za što je potrebna prilagodba.

Ostaje vidjeti kako će se dalje odvijati poslovanje u eri često zvanoj ‘nakon korone’. Vidjeti ćemo da li će rad od kuće zamijeniti odlaženje u urede, putovanja na posao, sastanke i druženja.

Do tada, čitajte nas i dalje. Mi u Signum Savjetovanju pratimo trendove, relevantne informacije te vijesti iz svijeta i businessa. U tjednima pred nama donosimo vam najnovije informacije vezano za ekonomski utjecaj covida 19 na industrije širom svijeta, pratimo najnovije natječaje za poticaje i kredite, te donosimo sve najvažnije vijesti iz Hrvatske i regije.

https://web.facebook.com/signumsavjetovanje
https://www.signum-savjetovanje.com/hr/

Nazovite odmah za sva pitanja!

Pošaljite upit:


Share This