Ciljevi i strategije pametnih gradova

Obratite se Signum Savjetovanju za sve novosti i dokumentaciju vezane uz projekte pametnih gradova.  Upoznat ćemo vas s postojećim izvorima financiranja EU-a, te vam pomoći u povezivanju s potencijalnim partnerima koji rade na sličnim projektima i koji mogu biti inspiracija za vaš projekt. 

Koncept pametnih gradova govori o viziji urbanog razvoja temeljenoj na digitalnoj i komunikacijskoj tehnologiji, odnosno inovacijama koje građanima osiguravaju kvalitetniji i jednostavniji život.   Pametni grad je održiv, jer povećava potencijal pojedinaca i čitave zajednice.  Fokus upravljanja je na optimalnom korištenju resursa s ciljem smanjenja emisije plinova, te uključuje projekte poput pametniji gradskih prometnih mreža, nadogradnju objekata za opskrbu vodom i odvozom otpada te učinkovitije osvjetljavanje i grijanje stambenih objekata.

Jeste li znali?

Predviđa se kako će za 30 godina čak 70% svjetskog stanovništva živjeti u gradovima, što ukazuje na potrebu prilagodbe postojeće infrastrukture kroz primjenu tehnoloških, logističkih i organizacijskih rješenja.   Područja istih obihvaćaju ICT tehnologije, internetsko povezivanje objekata, povećanje energetske učinkovitosti, uporabu pametnih mreža i smanjenje onečišćenja.  

Razvojni okvir unutar EU

Europska komisija je osnovala inicijativu Europsko inovacijsko partnerstvo za pametne gradove i zajednice s ciljem pobošljanja života uz pomoć integriranih rješenja u području energije, prometu, mobilnosti i ICT tehnologiji.  Trenutno je u aktivno više od 370 projekata za financiranje i razvoj pametnih rješenja s više od 3000 uključenih partnera iz cijele Europe.  Ozbiljnost inicijative se očituje u postavljenom cilju po kojem se do 2030. želi postići brojka od 300 klimatski neutralnih gradova. 

Primjer najpametnije grada u EU

Izdvajamo primjere Barcelone koja je pokrenula gotovo stotinjak projekta među kojima su  pametna rasvjeta (punjena solarnim pogonom koja javlja kvar putem aplikacije, broji promet i regulatora jačine rasvjete), pametni parking (korisnicima javlja slobodno parkirno mjesto), pametno upravljanje vodom i pametno gospodarenje otpadom.  Svim navedenim projektima Barcelona godišnje štedi više od 70 milijuna dolara, a otovreno je i 47 tisuća novih radnih mjesta.

Primjeri pametnih rješenja u Hrvatskoj

Razvoj pametnih gradova i otoka su posebno istaknuti u sklopu Nacionalne razvojne strategije do 2030. godine, gdje se predviđa povećano ulaganje u unaprjeđenje infrastrukture i moderna tehnološka rješenja.

Rijeka je još davne 2007. godine uvela besplatni Wi-Fi na odabrane gradske lokacije, a nedavno je nagrađena titulom pametnog grada za projekt nadzora i real-time praćenja stanja prometa pomoću drona.

Grad Dubrovnik se ističe nekolicinom pametnih rješenja poput sustava parkiranja u kojem postavljeni senzori na parkirna mjesta daju signal korisnicima aplikacije koja javlja slobodna parkirna mjesta. Grad je uveo i sustav upravljanja prostornim podacima, dok aplikacija Dubrovnik Visitor prati kretanje ljudi po staroj gradskoj jezgri i predviđa gužvu. 

U Vrgorcu je pak pokrenuta aplikacija uz čiju pomoć kupci brže dolaze do hrvatskih proizvođača, čime se potiče kupnja hrvatskih poljoprivrednika, dok će se vrtići u Puli uskoro povezati u jedinstven sustav upisa, čime će se roditeljima olakšati postupak kompliciranog upisivanja djece.  

U području očuvanja okoliša, Poreč se može pohvaliti inicijativom dodjele bespovratnih sredstava za uklanjanje krovnih pokrova u kojima ima azbesta. 

Među poznatim nagrađivanim projektima je i projekt solarnih klupa mladog Solinjanina, Ivana Mrvoša izumitelja pametnih solarnih klupa koje daju pristup wi-fi internetu, osiguravaju bežični punjač za mobitel, te prostor oko sebe osvjetljavaju LED noćnom rasvjetom.

Vaš idući korak?

Kontaktirajte nas već danas te se upoznajte s novostima i potrebnom dokumentacijom za pokretanja projekata pametnih rješenja na info@signum-savjetovanje.com i/ili 091 2849 003.

Nazovite odmah za sva pitanja!

Pošaljite upit:


Share This